Kuleczki mięsno- pieczarkowe z sosem pomidorowym :

Kuleczki mięsno- pieczarkowe z sosem pomidorowym :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18 proc

  • pomidorowego ,oregano,szczypta cukru,makaron Tagliatelle ( grube wstążki )

  • pieczarki

    4 szt
  • mięso mielone

    25 dag
  • bulion drobiowy

    1/2 kostki
  • woda

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • bułka tarta

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • woda

    0,5 szkl.
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki pokroić w drobna kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju na rumiano. Dodać do mięsa z bułką tartą , jajkiem , 2 łyżkami natki pietruszki .Wyrobić dokładnie masę mięsną . Doprawić maggi, pieprzem ,mini kostka cebulową .Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju. W czasie smażenia ugotować i odcedzić makaron . Trzymać w cieple ( np. w nagrzanym piekarniku ). W garnuszku rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsypać mąkę .Zamieszać .Wlać śmietankę , wodę , koncentrat .Ogrzewać Az sos zrobi się aksamitny. Doprawić oregano, bulionem drobiowym , pieprzem , szczyptą cukru. Do sosu włożyć kulki mięsne usmażone na rumiano i dusić 10 minut na małym gazie.
Podawać na makaronie Tagliatelle iposypane natka pietruszki .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

13.05.2012 09:20
moje ulubione

Agnik

22.05.2011 19:06
pycha

danusia19671

24.08.2010 16:29
Pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat