Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki pasztet z wątróbki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki drobiowej 500 g
cebule 3
gęsiego smalcu 2 łyżka
majeranku 1 łyżka
sól do smaku
kostka czosnkowa 1
chili Birds Eye do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki pasztet z wątróbki

Kroki postępowania

1
Wątróbki dokładnie opłukać i usunąć białe błonki. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić wątróbki i podsmażyć na rumiano. Należy uważać, bo wątróbka lubi mocno pryskać i można się poparzyć.
Krok 1 - Szybki pasztet z wątróbki foto
2
Gdy wątróbka się podsmaży dodać pokrojoną cebulę i dalej smażyć do zrumienienia się cebuli. Można podlać odrobiną wody. Gdy cebula jest usmażona dodać przyprawy, wymieszać i wyłączyć ogień pod patelnią.
Krok 2 - Szybki pasztet z wątróbki foto
3
Gorącą wątróbkę zmielić maszynką do mięsa na drobnym sitku i przełożyć pasztet do słoiczków lub innego naczynia.
Krok 3 - Szybki pasztet z wątróbki foto
4
Gdy pasztet wystygnie zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. Bez pasteryzacji taki pasztet można przechowywać kilka dni.
Krok 4 - Szybki pasztet z wątróbki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirecka12 06.02.2014 12:44
ciekawe, napewno spróbuje
ziutula
ziutula 01.09.2012 00:37
lubię taki pasztecik..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak