Przepis i sposób przygotowania na: tort
Biszkopt dziele na 3 czesci.
Przygotowuje poncz do nasaczenia: zaparzam mocna herbate w malej ilosci wody i slodze, ( mozna dodac odrobine alkoholu lub syropu smakowego )
Z mleka i budyniu w proszku oraz 2 lyzek cukru przygotowuje budyn i chlodze.
Smietane ubijam z cukrem pudrem na puszysta mase i delkiatnie dodaje serek mascarpone oraz odrobine barwina niebieskiego by masa zrobila sie blekitna, delikatnie wszystko mieszam. Wstawiam do lodowki.
Dolny krazek biszkoptu nasaczam naparem z herbaty, nastepnie smaruje dzemem i nakladam czesc masy smietanowej.
Przykrywam drugim nasaczonym krazkiem, smaruje dzemem i wykladam reszte smietanowej masy. Przykrywam trzecim nasaczonym krazkiem. Odstawiam do schlodzenia. Budyn miksuje z maslem na gladka mase i dodaje odrobine barwnika zielonego ( moze byc tez niebieski - jesli ktos tak woli ). Ta masa smaruje tort dookola oraz gore tortu. Nastepnie rozwalkowuje cienko lukier plastyczny i nakladam na tort. Dekoracja moze byc dowolna -do lukru niebieskiego dodalam odrobine barwina granatowego i z tak powstalego lukru powycinalam morskie zwierzatka. Muszle takze sa z lukru plastycznego. Dodatkowo ozdobilam tort bialym oplatkiem ( piana morska ) i zielonym oplatkiem ( roslinnosc ).