Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z bukietem warzyw

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 łyżki
szalotka 2 sztuki
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól do smaku:
marchewka 1 sztuka
szparagi zielone 10 sztuk
masło 2 łyżeczki
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat 2 łyżeczki
sól, cukier do smaku:
świeży szpinak młody kilka garści
cukinia 1/2 sztuki
cukinia NA BUKIET - 1 sztuka
bulion warzywny 1/2 litra
musztarda 5 (z wędzoną papryką)
schab NA ROLADKI - 5 (środkowy)
kremówka kilka łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z bukietem warzyw

Kroki postępowania

1
pół cukinii pokroiłam razem ze skórką w słupki
Krok 1 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
2
schab kroiłam z większego kawałka bo tak wygodniej a ponieważ nie był zbyt szeroki więc kroiłam ok. 1/2 cm plastry przekrawając do końca co drugi i w ten sposób uzyskałam po rozłożeniu takie podwójne - rozbiłam je na duże płaty przykrywając każdy kawałek po kolei kawałkiem folii dzięki czemu mięso nie rozpryskuje się.
Krok 2 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
3
Każdy płat posmarowałam z jednej strony musztardą. Przy jednym końcu ułożyłam po kilka słupków cukinii - umytej i pokrojonej razem ze skórką.
Krok 3 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
4
Zwinęłam płat mięsa i spięłam szpilkami do zrazów.
Krok 4 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
5
Oprószyłam z wierzchu lekko solą, obtoczyłam w mące i strząsając jej nadmiar kładłam na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła. Obsmażyłam tak żeby roladki zrumieniły się ze wszystkich stron.
Krok 5 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
6
Gdy były już ładnie przyrumienione dorzuciłam na patelnię posiekane szalotki, zeszkliłam je i wlałam ok. 1/2 szkl. bulionu jarzynowego. Dusiłam całość ok. 15 minut a następnie odkryłam, dolałam kilka łyżeczek śmietanki i dusiłam już bez przykrycia jeszcze kilka minut żeby sos zgęstniał - w między czasie kilka razy obróciłam roladki.
Krok 6 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
7
BUKIET - warzywa umyłam - marchewkę obrałam, cukinii przycięłam końcówki, szparagi też skróciłam nieco od dołu. Cukinię i marchewkę zestrugałam na wstążki obieraczką do warzyw a szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki.
Krok 7 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
8
Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam łodygi szparagów, posypałam sosem i podlałam kilkoma łyżkami wody. Dusiłam może ze 3 minuty.
Krok 8 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
9
Następnie dodałam główki szparagów i wstążki marchewki - oprószyłam odrobinką cukru i dusiłam kolejne 2 minuty
Krok 9 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
10
a na koniec dołożyłam wstążki z cukinii - jeszcze minutka pod przykryciem, odrobinka albo i nie, i gotowe - warzywa nie mogą być rozgotowane.
Krok 10 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto
11
Podałam krojąc roladki na lekko ukośne grube plastry. Układałam je na talerzu z opłukanym i osuszonym szpinakiem - po garści na porcję. Obok ułożyłam porcje duszonych jarzyn polewając je ew. pozostałym na patelni sosem. Kawałki mięsa też polałam trochę sosem jaki pozostał z duszenia.
Krok 11 - Roladki schabowe z bukietem warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.12.2015 18:12
ciekawa kompozycja
Margo1 16.10.2014 06:27
moje ulubione
marcia7 13.04.2014 16:39
fajny pomysł
Lidzia 03.04.2014 05:32
Pyszności.
SmacznaPyza 07.11.2013 19:55
dziękuję, Dagmara, przygotowuję dania nie na wystawę było tylko do zjedzenia :)
dagmara020 07.11.2013 12:52
piękne ostatnie foto:) aż szkoda ruszać:)
SmacznaPyza 03.09.2013 19:33
dziękuję, były pyszne !
Klausia 02.09.2013 22:05
prezentują się bardzo reprezentacyjnie :)
Stenka 18.03.2013 07:52
ładna kompozycja
Ewa104 25.01.2013 09:28
Bardzo wytwornie, kolorowo i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak