Roladki schabowe z bukietem warzyw

Roladki schabowe z bukietem warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • szalotka

    2 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku:
  • marchewka

    1 sztuka
  • szparagi zielone

    10 sztuk
  • masło

    2 łyżeczki
  • sos sałatkowy francuski Prymat

    2 łyżeczki
  • sól, cukier

    do smaku:
  • świeży szpinak młody

    kilka garści
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • cukinia

    NA BUKIET - 1 sztuka
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • musztarda

    5 (z wędzoną papryką)
  • schab

    NA ROLADKI - 5 (środkowy)
  • kremówka

    kilka łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
pół cukinii pokroiłam razem ze skórką w słupki
Krok 2 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
schab kroiłam z większego kawałka bo tak wygodniej a ponieważ nie był zbyt szeroki więc kroiłam ok. 1/2 cm plastry przekrawając do końca co drugi i w ten sposób uzyskałam po rozłożeniu takie podwójne - rozbiłam je na duże płaty przykrywając każdy kawałek po kolei kawałkiem folii dzięki czemu mięso nie rozpryskuje się.
Krok 3 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
Każdy płat posmarowałam z jednej strony musztardą. Przy jednym końcu ułożyłam po kilka słupków cukinii - umytej i pokrojonej razem ze skórką.
Krok 4 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
Zwinęłam płat mięsa i spięłam szpilkami do zrazów.
Krok 5 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
Oprószyłam z wierzchu lekko solą, obtoczyłam w mące i strząsając jej nadmiar kładłam na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła. Obsmażyłam tak żeby roladki zrumieniły się ze wszystkich stron.
Krok 6 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
Gdy były już ładnie przyrumienione dorzuciłam na patelnię posiekane szalotki, zeszkliłam je i wlałam ok. 1/2 szkl. bulionu jarzynowego. Dusiłam całość ok. 15 minut a następnie odkryłam, dolałam kilka łyżeczek śmietanki i dusiłam już bez przykrycia jeszcze kilka minut żeby sos zgęstniał - w między czasie kilka razy obróciłam roladki.
Krok 7 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
BUKIET - warzywa umyłam - marchewkę obrałam, cukinii przycięłam końcówki, szparagi też skróciłam nieco od dołu. Cukinię i marchewkę zestrugałam na wstążki obieraczką do warzyw a szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki.
Krok 8 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam łodygi szparagów, posypałam sosem i podlałam kilkoma łyżkami wody. Dusiłam może ze 3 minuty.
Krok 9 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
Następnie dodałam główki szparagów i wstążki marchewki - oprószyłam odrobinką cukru i dusiłam kolejne 2 minuty
Krok 10 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
a na koniec dołożyłam wstążki z cukinii - jeszcze minutka pod przykryciem, odrobinka albo i nie, i gotowe - warzywa nie mogą być rozgotowane.
Krok 11 - Roladki schabowe z bukietem warzyw
Podałam krojąc roladki na lekko ukośne grube plastry. Układałam je na talerzu z opłukanym i osuszonym szpinakiem - po garści na porcję. Obok ułożyłam porcje duszonych jarzyn polewając je ew. pozostałym na patelni sosem. Kawałki mięsa też polałam trochę sosem jaki pozostał z duszenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

16.12.2015 18:12
ciekawa kompozycja

Margo1

16.10.2014 06:27
moje ulubione

marcia7

13.04.2014 16:39
fajny pomysł

Lidzia

03.04.2014 05:32
Pyszności.

SmacznaPyza

07.11.2013 19:55
dziękuję, Dagmara, przygotowuję dania nie na wystawę było tylko do zjedzenia :)

dagmara020

07.11.2013 12:52
piękne ostatnie foto:) aż szkoda ruszać:)

SmacznaPyza

03.09.2013 19:33
dziękuję, były pyszne !

Klausia

02.09.2013 22:05
prezentują się bardzo reprezentacyjnie :)

Stenka

18.03.2013 07:52
ładna kompozycja

Ewa104

25.01.2013 09:28
Bardzo wytwornie, kolorowo i smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat