Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowa sałatka z buraków i papryki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 6 kg
papryka czerwona 1 kg
cebula 1 kg
ziele angielskie 7 sztuk
ocet 10 % 2 szklanki
sól 2 łyżki
woda 1/2 litra
olej 1 szklanka
cukier 1,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowa sałatka z buraków i papryki

Buraki myjemy, gotujemy w łupinkach. Gdy będą miękkie, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, kroimy w grubą kostkę, podobnie cebulę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, mieszamy na zimno. Dodajemy składniki zalewy z wyjątkiem octu, mieszamy. Gotujemy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy ocet i wrzucamy ziele oraz liście laurowe. Doprawiamy pieprzem do smaku.
W trakcie gotowania wstawiamy do zimnego piekarnika umyte słoiki (najlepiej by były lekko obeschnięte, ale nie wytarte do sucha) wraz z nakrętkami. Piekarnik włączamy na 120-130 stopni i wypiekamy słoiki przez cały czas gotowania sałatki (15-20 minut). Gdy sałatka będzie gotowa do włożenia, słoiki napełniamy (z 1-2 cm przerwą od nakrętki!), zakręcamy (niezbyt mocno!) i pasteryzujemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, słoiki dokręcamy, a następnie stawiamy do góry dnem i zostawiamy w środku, z uchylonymi drzwiczkami najlepiej na całą noc (lub do całkowitego wystygnięcia). I gotowe! Tak przygotowana sałatka jest doskonała do zimowych (i nie tylko!) obiadów. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.09.2012 19:04
fajna
Margo1 07.09.2012 19:04
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak