Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piekielny indyk w sosie pomidorowo-paprykowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 400 gram
papryka czerwona 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula biała 1 sztuka
marchew 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
cukier do smaku
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia 2 łyżki
oregano 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piekielny indyk w sosie pomidorowo-paprykowym

Sznycle myjemy, kroimy na małe kawałki (mniej więcej jak na gyros), przyprawiamy solą, pieprzem czosnkowym, płatkami chili (dodałam 1 łyżeczkę), mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę. Na małej patelni podsmażamy kawałki indyka (na 1 łyżce oleju) aż zbieleją. Odstawiamy.
Na drugiej patelni (na pozostałym oleju) podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Posypujemy ją oregano, bazylią i pieprzem czosnkowym. Po chwili dodajemy łyżkę koncentratu. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy pomidory z puszki, startą marchew oraz umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy (polecam dużo papryki ostrej), koncentrat, miksujemy raz jeszcze. Gotowy sos doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy podsmażonego wcześniej indyka, zmniejszamy gaz. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak