Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizzetka pieróg drożdżowy z nadzieniem z pieczarek, cebulki i kiełbaski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 5 łyżek
drożdże 3 dag
mleko 3 łyżki
pieczarki 30 dag
cebulka 2 sztuki
kiełbaska 30 dag
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: pizzetka pieróg drożdżowy z nadzieniem z pieczarek, cebulki i kiełbaski

Jeśli mamy świeże drożdże, to przekłądamy je do miseczki, dodajemy mleko, cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, solimy, robimy wgłębienie i dodajemy drożdże. /Jeśli mamy suche drożdże, to teraz wsypujemy połowę opakowania/. Dodajemy 1 szklankę wody i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę i wgniatamy w ciasto. Podsypujemy lekko mąka i zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką do wyrośnięcia.

W czasie gdy ciasto rośnie, kroimy cebulke i dusimy, następnie dodajemy do cebulki pokrojone pieczarki, a na koniec kiełbaskę i dusimy.

Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na stolnicę popruszoną mąka i rozwałkowujemy cienkie placki, na które wykładamy farsz pieczarkowo kiełbaskowy i zawijamy niedbałe pierogi.

Pieczemy w 220 stoniach do zrumienienia.

Smakuje wyśmienicie na ciepło, ale całkiem nieźle gdy już wystygnie, więc z powodzeniem może być przekąską na piknik lub do pracy. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.02.2013 09:19
pysznosci!
rybka 31.08.2012 15:27
fajny przepis
Rafał10 31.08.2012 13:54
musze wypróbowac wyglada super :)
Pietruszka 31.08.2012 12:51
Smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak