Eskalopki z łososia norweskiego grillowane z szałwią

Eskalopki z łososia norweskiego grillowane z szałwią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliw z oliwek

    4 łyżki
  • szałwia

    1 pęczek
  • karczoch

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • cytryna

    1 sztuka
  • sól, świeżo mielony pieprz

    do smaku
  • filet z łososia

    600 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia norweskiego pokrój na cienkie 60 gramowe eskalopki, osól, posyp pieprzem i obtocz w oliwie. Na każdym eskalopku ułóż 3 listki szałwii, zamknij je jak kopertę, przekłuj drewnianym szpikulcem i marynuj przez godzinę, aby przeszły zapachem szałwii. Łodygę karczocha skróć, usuń wewnętrzne twarde liście, odetnij czubek, a następnie przekrój karczoch i skrop cytryną, aby nie szczerniał. Blanszuj go przez 3 minuty we wrzątku, a następnie ostudź w zimniej wodzie. Rozgrzej grill. Karczoch i pomidorki polej oliwą i grilluj na najchłodniejszej części grilla. Pomidory należy cały czas obracać, aby nie popękały. Kiedy karczoch zmięknie, opiekaj łagodnie eskalopki z łososia przez 2 minuty z każdej strony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mala2021

30.12.2011 08:46
pyszne

gosia561

20.01.2011 22:42
super

Iwona51

22.12.2010 09:00
pycha,ale troszkę drogo

Emilia22

24.09.2010 07:24
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat