Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z kurkami i mozarellą
200g kurki-świeże kupiłam w Biedronce
1 łyżka dobrego masła (ja używam-Irsche Butter)
1 jako kurze
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
1 kulka ser mozzarella
sól morska,pieprz kolorowy,przyprawa do wieprzowiny wg.uznania
Kurki opłukujemy pod bieżącą wodą następnie osuszamy na durszlaku.Większe grzybki kroimy na mniejsze części, malutkie zostawiamy w całości.Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy kurki-delikatnie solimy i pieprzymy.Smażymy mieszając do odparowania nadmiaru płynu-odstawiamy.
Umyte osuszone mieso rozbijamy cieniutko przez folię na płaty.Przyprawiamy każdy solą,pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.Następnie na każdy płat kładziemy po dwa plastry mozzarelli(które wcześniej pokroiliśmy na 10 cienkich plasterków) a na to porcję kurek.Teraz zawijamy.Najpierw boki do środka a następnie od dołu do góry w tak zwaną kopertę.
Potem panierujemy.Najpierw w jajku a następnie w bułce tartej.Przygotowane odstawiamy do lodówki na 1h żeby nam się ładnie uleżały.Po tym czasie smażymy je w rozgrzanym oleju na wolnym ogniu (żeby w środku nie były surowe)z obu stron na złoty kolor...
Podajemy z ulubionymi dodatkami :) SMACZNEGO . . . . . . .