Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makrela pieczona z cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sól do smaku
makrela 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela pieczona z cukinią

NA DWIE PORCJE:
1 sztuka makrela świeża (średnia)
8-12 podłużnych pasków cukini
1 plaster cytryny (grubość ok.1cm)
2 małe łyżeczki sos ze słoiczka koperkowy
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
olej
folia aluminiowa
wykałaczki

Z ryby odcinamy łeb , ogon i górę z grzbietu.Następnie kroimy ją wzdłuż na pół.Wyciagamy za pomocą ostrego noża kręgosłup i pozostałe ości.Płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Kropimy cytryną,smarujemy sosem koperkowym,delikatnie pieprzymy i solimy.Układamy dwa lub trzy paski cukini (lekko zachodzące na siebie) na to kładziemy porcję ryby i i kładziemy następne paski cukini-zawijamy w rulon.Końcówkę spinamy wykałaczką.

Zwinięty rulon układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i zwijamy brzegami do góry (patrz zdjęcie).To samo robimy z drugą porcją makreli.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) i pieczemy ok.30 minut...

Podajemy z czym lubimy :)

SMACZNEGO . . . .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 19:43
Dobre jadło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak