Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jagodami na kawowym brownie

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kawowe brownie:
czekolada gorzka 80 g
masło 70 g
mąka pszenna 60 g
cukier drobny 60 g
espresso 50 ml
likier kawowy 1 łyżka
jajko 2 szt.
Serowa masa:
cukier drobny 200 g
śmietana 30% 300 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
sok wyciśnięty z limonki
Składniki dodatkowe:
jagody 200 g
cukier puder 70 g
śmietana 30% 150 ml
czekolada w proszku 2 łyżki
jaja 5 (osobno żółtka i białka)
twaróg 700 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jagodami na kawowym brownie

Kawowe brownie: z podanych składników przygotować kawowe brownies. W garnuszku umieścić gorzką czekoladę połamaną na kawałki i espresso. Podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą (nie gotować). Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztrzepane jajka, mąkę pszenną, czekoladowe espresso oraz likier kawowy. Połączyć składniki delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy w kształcie kwadratu o boku około 25 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na 8 minut. Ostudzić.

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem niemal do białości. Ucierając mieszadłem miksera na wolnych obrotach dodawać kolejne składniki – przygotowany twaróg, ubitą na sztywno śmietanę, proszek budyniowy, sok wyciśnięty z limonki i na samym końcu pianę ubitą z białek. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Formę z ciastem wstawić do większej formy do pieczenia, do której należy wlać wrzącą wodę w takiej ilości, aby mniejsza forma była w niej zanurzona do połowy. Umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 80 minut.

Połowę jagód rozgnieść z 30 g cukru. Przetrzeć przez sito. Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika. Na wierzchu ciasto zrobić nacięcia przy użyciu noża i umieścić w nich przecier jagodowy. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, nie zmieniając temperatury. Po tym czasie sernik wyjąć i dobrze ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać jagodami i oprószyć czekoladą w proszku. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 23.06.2017 11:27
Rewelacja, aż ślinka cieknie....
IZABELA29 16.11.2016 20:59
Cudny serniczek
Asik32 16.11.2016 12:53
smaczny placek
Ada-Gaba 08.05.2016 19:47
super serniczek
Klausia 04.10.2014 16:49
wygląda cudnie :)
Klausia 19.05.2014 09:22
super się prezentuje :)
Kejti 02.03.2014 22:45
Pięknie się prezentuje i na pewno jest równie smaczny :-)
probofka 09.01.2014 15:11
ehhhh żal że nie mogę spróbować
babeczka007 10.08.2013 23:36
Rewelacja ;)
misia53 26.06.2013 09:23
przepysznie wygląda
IZABELA29 26.06.2013 08:38
rewelacyjny
Pietruszka 10.06.2013 21:28
wygląda przepysznie
SylwiaMagdaSabin 11.05.2013 09:12
super sernik
jerzy3 29.04.2013 22:03
ciekawe połączenie
caralajna 29.03.2013 06:55
zjawiskowy, do Ciebie na podwieczorek to pewnie znajomi drzwiami i oknami się pchają ;)
Gosia40 13.09.2012 07:28
Prezentuje się przepysznie!
Kamila/kami007 31.08.2012 15:20
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak