Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik kokosowy z cukinią

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3-4
mąka pszenna 1 szkl.
mąka kukurydziana 1/3 szkl.
wiórki kokosowe 1 szkl.
olej 5 łyżek
miód 1/2 szkl.
len mielony 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
kakao pełna łyżka
kefir 3/4 szkl.
skórka cytrynowa suszona 1 łyżeczka
cukinia 25 cm
mąka orkiszowa 1/4 pełnoziarnista
Soda oczyszczona Prymat pełna łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik kokosowy z cukinią

Wszystkie suche składniki połączyć w sporej misce.
Osobno połączyć i zmiksować wszystkie płynne produkty.
Kiedy masa będzie jednolita, wlać ją do suchych składników i dokładnie zmiksować.
Młodą cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na najgrubszej tarce razem ze skórką - wmieszać do ciasta.
Keksówkę posmarować olejem i posypać mąką - wylać ciasto.
Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec 45-60 minut, sprawdzając stopień wypieczenia patyczkiem.
Upieczony piernik pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 19.09.2012 17:40
to jest zdrowe i smaczne ciasto, nie jadłam ale wyobrażam sobie, :)
Habibi 14.09.2012 18:44
chelsi - sprecyzuj swój komentarz... "pierwsze slysze ^^", że...
chelsi 05.09.2012 22:20
pierwsze slysze ^^
Habibi 02.09.2012 17:45
Jest bardzo aromatyczny, ale i wilgotny dzięki cukinii, co w piernikach nie jest oczywiste ;)
Betka 01.09.2012 00:57
mm coś nowego!;)
Rafał10 31.08.2012 15:11
fajne połączenie składników :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak