Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po królewsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pikantna papryczka 1 sztuka
cytryna 1/2 sztuki
mąka 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Rozmaryn suszony Prymat
ryż 4 torebki
masło lub margaryna 1 łyżka
ewentualnie szczypta kurkumy
owoce 20 dkg
wino wytrawne 1/2 szklanki
orzechy arachidowe 5 łuskane i posiekane, niesolone
indyk 1,25 kg
margaryna 3 łyżki
rosół z kostki 1/2 (esencjonalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po królewsku

Mięso natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, obtoczyć w mące. W płaskim rondlu roztopić tłuszcz, obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i dolać wino. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, dolać rosół z kostki. Suszone owoce umyć, dodać do mięsa razem z pokruszoną papryczką, doprawić solą i pieprzem. Cytrynę sparzyć i pokroić na dość duże półplasterki, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodać orzeszki, wymieszać. W tym czasie ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie (można do niej dodać szczyptę kurkumy). Dobrze odsączyć i wymieszać z łyżką masła. Na półmisku uformować z ryżu koronę, wewnątrz ułożyć mięso i przybrać duszonymi owocami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 23.05.2011 14:49
prawdziwie królewskie danie;)
lucyna15
lucyna15 12.07.2010 21:27
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak