Kurczak po królewsku

Kurczak po królewsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pikantna papryczka

    1 sztuka
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • suszon rozmaryn

  • ryż

    4 torebki
  • masło lub margaryna

    1 łyżka
  • ewentualnie szczypta kurkumy

  • owoce

    20 dkg
  • wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • orzechy arachidowe

    5 łuskane i posiekane, niesolone
  • indyk

    1,25 kg
  • margaryna

    3 łyżki
  • rosół z kostki

    1/2 (esencjonalny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, obtoczyć w mące. W płaskim rondlu roztopić tłuszcz, obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i dolać wino. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, dolać rosół z kostki. Suszone owoce umyć, dodać do mięsa razem z pokruszoną papryczką, doprawić solą i pieprzem. Cytrynę sparzyć i pokroić na dość duże półplasterki, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodać orzeszki, wymieszać. W tym czasie ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie (można do niej dodać szczyptę kurkumy). Dobrze odsączyć i wymieszać z łyżką masła. Na półmisku uformować z ryżu koronę, wewnątrz ułożyć mięso i przybrać duszonymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rybciia

23.05.2011 14:49
prawdziwie królewskie danie;)

lucyna15

12.07.2010 21:27
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat