Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w kremie szparagowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 2 sztuki
Zielone szparagi 2 pęczki
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny 0,5 litra
oliwa
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w kremie szparagowym

Fileta z dorsza rozmrozić, natrzeć sokiem z cytryny, by pozbyć się zapachu, doprawić solą i pieprzem. Rybę można ugotować na parze lub piec w folii w piekarniku - według uznania. W tym samym czasie szparagi umyć pod bieżącą wodą i ugotować w osłodzonej wodzie. Połowę szparagów pokroić w kostkę i włożyć do garnka z oliwą. Posolić, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażyć. Wlać do garnka wcześniej przygotowany bulion warzywny i gotować szparagi przez ok. 2 minuty. Następnie wyjąć je i zmiksować w blenderze. Kiedy ryba będzie ugotowana lub upieczona, wyłożyć ją na podgrzane talerze, obłożyć pozostałymi szparagami i polać kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak