Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w jabłkowym syropie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 kg
sok jabłkowy 1 litr
cukier 700 g
cytryny 3-4 szt.
Goździki całe Prymat 5 szt.
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w jabłkowym syropie

Cukinię obrać i pokroić w kostkę.
Zagotować sok jabłkowy ze skórką otartą z cytryn oraz wyciśniętym sokiem, goździkami i cynamonem - wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, zagotować.
Gorącym syropem zalać pokrojoną cukinię i odstawić na 10-12 godzin.
Całość zagotwać.
Cukinią napełnić słoiki, dopełnić syropem i zapasteryzować.

Tak przygotowana cukinia nadaje się jako dodatek do salatek owocowych, do ryżu, do galaretki lub do lodów.
Sok można rozcieńczyć wodą lub dodać do herbaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 23.07.2016 12:49
Bardzo smakowite:)
Klausia 08.07.2015 21:16
to może być ciekawe :)
jolanta53 04.03.2014 16:38
chodzi za mną ten tajemniczy smak i zapominam zrobić w sezonie, ale w tym roku koniecznie muszę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak