Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe księżyce w marynacie musztardowej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia dowolna ilość
cebula
marchewka
woda 6 szkl.
Musztarda francuska Prymat 1 słoiczek
cukier 1 szkl.
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
seler nać
koper
czosnek
olej
ocet 10 % 1 szkl.
papryka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe księżyce w marynacie musztardowej

Cukinię obrać, przeciąć wzdłuż na połowę - wydrążyć łyżką gniazda znasienne, a miąższ pokroić w plasterki grubości 1-1,5cm.
Marchewkę obrać i pokroić w krążki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki lub dużą kostkę.
Cukinią wypełnić słoiki przekładając ją dodatkowo cebulą, marchewką z marynaty, kawałkami papryki, ząbkami czosnku, gałązkami kopru oraz selera.
Zagotować wodę z plasterkami marchewki, cukrem, solą i przyprawami - gotować pod przykryciem 10 minut.
Dolać ocet i dodać musztardę, dokładnie wymieszać - ponownie zagotować.
Gorącą zalewą wypełnić słoiki i od razu zakręcić - pasteryzować 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak