Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami Teo Vafidis

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata rzymska 1 szt
rukola 200 g
kalmary oczyszczone 400 g
pomidory suszone 300 g
czosnek 1 szt
oliwa 5 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz różowy 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia 2 łyżki
ocet balsamiczny 4 łyżki
szalotka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami Teo Vafidis

Teo Vafidis poleca:
Rukolę i sałatę kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na talerze.
Miksujemy na jednolitą masę składniki sosu: suszone pomidory, szalotkę, czosnek, oliwę, bazylię, sól i pieprz.
Mieszamy w misce mąkę i mieloną słodką paprykę.
Umyte i osuszone kalmary kroimy w pierścienie i obtaczamy w panierce. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kalmary na złoty kolor. Wykładamy łyżką cedzakową na bibułę, by odsączyć nadmiar oliwy.
Kalmary podajemy gorące, ułożone na sałacie. Skrapiamy obficie przygotowanym sosem i posypujemy różowym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 31.07.2015 08:43
moje smaki, rewelacja
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 17:46
Ciekawe połączenie smaków.
agogo2 07.11.2012 22:52
swietne
agogo2 07.11.2012 22:52
swietne
Katarzyna59 12.09.2012 18:37
rewelacja
V_kuchareczka 29.08.2012 15:16
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak