Grill: Sałatka z piersią kurczaka zagrodowego i chrupiącymi grzankami z pomidorami Konrada Birka

Grill: Sałatka z piersią kurczaka zagrodowego i chrupiącymi grzankami z pomidorami Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    4 szt
  • oliwka z oliwek

    7 łyżek
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • sałata rzymska

    1 szt
  • kapry z zalewy

    2 łyżki
  • pomidory bez skóry

    4 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sos

  • majonez

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały mielony

    do smaku
  • anchois

  • bagietka

    2 kromek
  • bazylia

    1 łyżka
  • parmezan

    60 płatki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.
Piersi z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek, solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu, wystudzić i pokroić w plastry.
Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę, dodać oliwę z oliwek, rozgniecione ząbki czosnku i bazylię. Następnie pomidory doprawić do smaku, ułożyć na grzankach, posypać płatkami parmezanu i wstawić na chwilę do piekarnika (tak, aby ser się rozpuścił).
Duże liście sałaty porwać, mniejsze pozostawić w całości. Sałatę wymieszać z sosem i kaparami, ułożyć na talerzach wraz z plastrami kurczaka zagrodowego. Podawać z ciepłymi grzankami.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rycerz

04.01.2014 15:50
Ciekawy przepis.

ilka_86

02.12.2012 21:17
na pewno smaczna ta sałatka:)

bietka

04.11.2012 22:46
bardzo fajny przepis

borgia

23.10.2012 17:44
No to nadszedł czas, aby pomyśleć nad ciemną bagietką. Zrobić bagietkę, zrobić sałatkę... Niby wszystko proste, ale ostatnio kupiłam piękną rzymską sałatę, którą pożarliśmy w przeciągu chwili - bez tej całej reszty tutaj. I teraz będę sobie pluła w brodę, bowiem sałata rzymska rzadko u nas bywa dostępna. Jak mam szczęście, to bez zastanowienia biorę bez konkretnej potrzeby.

Kate131

08.09.2012 12:23
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat