Przepis i sposób przygotowania na: Babka z lukrem
Drożdze rozcieramy z cukrem ( w łyzka) oraz z mąką (1 łyżka).. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Do ciasta dodajemt po żótku, ucieramt i dalej dodajemy żotko, az dodamy 5/ POd koniec dodajemy drożdze, rodzynki, pozostały cukier oraz sposytus i kilka kropli olejku ( rumowy). WYrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut. Potem znowu lekko wyrabiamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Wykładamy do formy, którą wysmarowaluśmy tłuszcze. Wstawiamy do piekarnika . Pieczemy na złoty kolor w temp 165 sopni. Gotową polewamy lukrem: łączymy cukier z wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny. Dodajemy łyżkę wody i ucieramy około 15 minut. POlewamyy babkę .