Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z lukrem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
mleko 1/2 szklanki
rodzynki do smaku
cukier 1/2 szklanki
masło 8 dag
spirytus 1 łyżka
aromat 1 sztuka
cukier 10 dag
żółtko jajek 5 sztuk
woda letnia 1 (przegotowana)
sok z cytryny 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z lukrem

Mleko zagotowujemy z masłem. Potem dodajemy mąkę, Musimy mocno mieszać ciasto, by sie wymieszało. Następnie wsytudzamy.
Drożdze rozcieramy z cukrem ( w łyzka) oraz z mąką (1 łyżka).. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Do ciasta dodajemt po żótku, ucieramt i dalej dodajemy żotko, az dodamy 5/ POd koniec dodajemy drożdze, rodzynki, pozostały cukier oraz sposytus i kilka kropli olejku ( rumowy). WYrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut. Potem znowu lekko wyrabiamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Wykładamy do formy, którą wysmarowaluśmy tłuszcze. Wstawiamy do piekarnika . Pieczemy na złoty kolor w temp 165 sopni. Gotową polewamy lukrem: łączymy cukier z wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny. Dodajemy łyżkę wody i ucieramy około 15 minut. POlewamyy babkę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 02.09.2012 22:03
smakowita babeczka
Rafał10 29.08.2012 12:54
aż ślinka leci!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak