Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzwonki z tołpygi z piekarnika lub grila

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tołpyga świeża dzwonki
cebulka 1 sztuka
mięta kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Dzwonki z tołpygi z piekarnika lub grila

Świeżą rybę, najlepiej złowioną samodzielnie:), oporządzoną, kroimy w dzwonki i moczymy kilka godzin w lekko osolonej wodzie. /Można poprzedniego dnia wieczorem zalać wodą i wstawić do lodówki/
Wymoczone dzwonki osączamy, doprawiamy przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy pokrojoną cebulką i gałązkami mięty.

Tak zrobioną rybkę możemy umieścić w folii aluminiowej, szczelnie zamkniętej i grilować, lub włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Nie dodajemy tłuszczu w żadnej postaci. Ryba puści dużo soku.

Na talerzu można podrasować jeszcze sokiem z cytryny.
Smaczne i zdrowe. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 04.02.2013 20:16
ciekawe
Rafał10 29.08.2012 12:54
aż ślinka leci!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak