Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany faszerowane wg Buni :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

8 plasterków sera żółtego do tostów ,4 płaskie łyżki masła
bakłażan 2 szt
mięso mielone 25 dag
makaron ryżowy 1/2 paczki
bulion drobiowy 1 kostka
olej 2 łyżki
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek
natka pietruszki 1/2 szklanki
przecier pomidorowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany faszerowane wg Buni :

Bakłażany naciąć wzdłuż tak by rozciąć na połówki . Delikatnie wybrać ze środka część miąższu .Lekko posolic i odstawić na 10 minut. Zlać sok który się wydzielił i wytrzeć bakłażany do sucha. Popieprzyć od środka .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulę .Dodać rozdrobnione mięso i chwilę smażyć . Posypać rozkruszoną mini kostką bazyliową i czosnkową . Dodać bulion drobiowy , przecier pomidorowy.
Makaron pokruszyć i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 10 minut. Odcedzić . pokroić i wymieszać z mięsem. Dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić masę , doprawić pieprzem mielonym .
Napełnić połówki bakłażana farszem.
Ułożyć w szklanych -żaroodpornych naczyniach ( po 2 połówki lub wszystkie 4 razem w dużym jak się zmieszczą ).Na wierzchu każdej połówki ułożyć masło.
Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 * C i piec przez 45 minut. Położyć na wierzch ser i dopiec by się rozpuścił i zapiekł na złoto .
Podawać polane masłem od pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 28.11.2012 13:17
pycha!;)
Goya 24.03.2011 19:31
cudnie wygląda
iknkirke 16.01.2011 15:05
Apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak