Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy kremem truskawkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło temp pok 135 g
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
czekolada gorzka 2 sztuki
czekolada mleczna 1 sztuka
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
maślanka 3/4 szklanki
woda 80 ml
truskawki świeże 600 g
śmietana 500 ml
cukier 4 łyżki
agar 4 g
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy kremem truskawkowym

Jajka i masło powinny mieć temp. pokojową. Przygotować okrągłe formy na ciasto. Wysmarować 2 formy tłuszczem (około 25 cm. średnicy) i podsypać mąką.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku z dodaną wodą na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. W dużej misce miksować miękkie masło stopniowo dodając cukier, aż do dobrego połączenia produktów. Cały czas miksując dodawać po 1 sztuce żółtka. Do miski dodawać po trochu ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodać wanilię. Do całości dodawać mieszaninę mąki na przemian z maślanką cały czas miksując (aby dodać maślankę mąka musi być dobrze połączona z resztą produktów).
W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ubite białko do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć równomiernie do dwóch form i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni przez 25-35 minut lub do czasu kiedy wykałaczka wchodząca w ciasto będzie czysta. Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć z form i studzić na drucianej podstawce.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować blenderem. Zmiksowane truskawki umieścić w dużej patelni, posłodzić (ilość cukru jest zależna od słodkości truskawek) i doprowadzić do wrzenia. Następnie to truskawek dodać agar i ciągle mieszając rozpuścić go. Następnie całość ostudzić, aż zacznie nabierać galaretowatej konsystencji. W dużej misce ubić śmietanę, dodać do niej truskawkową galaretkę i delikatnie wymieszać.
Na jedną część ciasta nałożyć równomiernie krem, przykryć kolejną porcją ciasta i wysmarować równomiernie górę tortu i boki kremem. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce aby całość dobrze się stężała. Osobiście nie słodziłam śmietany, ponieważ całość wydawała mi się dosyć słodka, jednak zależy to od gustów, tak więc zachęcam do próbowania kremu przed nałożeniem. Śmietana powinna być słodka 30 %.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.11.2014 13:06
słodkie dobroci :)
Rybciia 18.11.2013 08:24
wygląda bardzo apetycznie :-)
AURELKA 09.09.2013 18:51
tort wygląda rewelacyjnie
Alex_M 01.07.2013 06:55
super! cos podobnego planuje zrobic corce na urodziny :)
Mati13 09.05.2013 19:27
zjadłbym z przyjemnością!
wiola333 17.04.2013 22:02
bardzo smaczny przepis
caralajna 15.02.2013 07:40
piękny, wiele bym dała żeby go spróbować
Wafelek2601 18.01.2013 09:07
Takiemu tortu nikt się nie oprze.
babi17 21.12.2012 11:44
extra tort i jego wygląd jest super
czekoladka_m 18.12.2012 20:07
Ale by się teraz zjadło kawałek takiego tortu:):)
Wacław 23.11.2012 09:48
rewelacja,mniam hmmmmmm
MAR3STA 02.11.2012 22:00
idealne ciasto, mniam
mariel78 15.10.2012 12:49
super wygląda
Kas2 03.09.2012 23:50
prezentuje się fenomenalnie!
jasiek 03.09.2012 00:48
wygląda idealnie
adelajda 29.08.2012 20:38
smakowicie wygląda !
1j1o1l1a1 29.08.2012 16:46
dekoracyjny bardzo :)
Agnieszka91 29.08.2012 13:48
exstra torcik
Rafał10 29.08.2012 12:58
super!
ania20m 29.08.2012 08:54
pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak