Filety z pstrąga zapiekane z jabłkowymi ziemniakami :

Filety z pstrąga zapiekane z jabłkowymi ziemniakami :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    2 łyżki
  • koperek

    1/2 szkl.
  • ziemniaki

    12 szt.
  • pstrąg

    4 filety
  • cytryna

    2 szt.
  • jabłka

    2 szt.
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z pstrąga zalać sokiem z cytryn i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety ( jak trzeba przekroić filety na połówki )- z obu stron .
Ziemniaki umyć i ugotować w ,, mundurkach \" , obrać i pokroić w grube plastry.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki - włożyć na tłuszcz od smażenia ryby i podsmażać aż zmiękną .
Naczynie polać tłuszczem ze smażenia .Ułożyć na dnie 1/2 plastrów ziemniaków posypanych koprem i lekko posolonych -na to podsmażone jabłka , a na wierzch znów resztę ziemniaków .Posypać koprem . Ułożyć na tym filety. Na wierzchu polać resztą tłuszczu z patelni.
Wstawić do piekarnika i nastawić go rozgrzać do 200 * C . Zapiekać rybę przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kolorowa

29.05.2013 17:49
Ładnie podane ;)

AGNIESZKA144

24.12.2011 20:11
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat