Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa wg.Msewki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt średnia
fasolka szaragowa 30 dag
burak 1 duża sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 szt
natka pietruszki do posypania
seler korzeniowy 1\2 szt
por 2 liście
seler 2 gałązki
lubczyk 1 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 3 szt
śmietana 12% 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka płaska
cukier 1\2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
porcja rosołowa z indyka szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 kulek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa wg.Msewki

Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą.Włożyć do garnka z zimną wodą (ok.2 litry) i wstawić na gaz.Zagotować i zszumować (zebrać z powierzchni szumowiny). Obrać buraczka,oskrobać marchew,pietruszkę i seler. Pokroić wszystkie warzywa w dość grubą kostkę i włożyć do garnka z mięsem.Obrać fasolkę szparagową i pokroić ją na mniejsze kawałki.Dołożyć do garnka.Dodać cukier,opłukane gałązki lubczyku,pora i selera .Dać ziele angielskie,liść laurowy i opieczoną nad palnikiem cebulę.Gotować ok.20 minut. Kalafiora podzielić na małe różyczki.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Po 20 minutach gotowania dołożyć do garnka kalafiora.Doprawić solą ,pieprzem i curry,ew. przyprawą do zup.Gdy będzie miękki wsypać ziemniaki i gotować jeszcze ok.10-15 minut.Wyjąć liście selera,pora i lubczyku,cebulę oraz porcję rosołową (można obrać z niej mięso i włożyć do zupy). Śmietanę dobrze zmiksować z mąką i zahartować tj.powoli wlewając szklankę gorącej zupy cały czas intensywnie mieszać.Wlać nasz zabielacz do garnka z zupą i mieszać,aż zupa się zagotuje (ale nie gotować).Posypać obficie opłukaną i pokrojoną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.09.2012 11:21
pyszna
Wacław 05.09.2012 15:00
bardzo lubie zupy, a ta mniam,apetyczna
anemon 01.09.2012 11:37
Świetny pomysł z dodaniem buraka do jarzynowej, chętnie sprawdzę.
andrzej10 29.08.2012 08:13
ciekawe
Aneta41 28.08.2012 23:14
chętnie wypróbuję , bo z buraczkiem nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak