Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki kakaowo-bakaliowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2/3 szklanka
ciemne kakao 1/3 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczka
brązowy cukier 1/3 szklanka
masło z orzeszków ziemnych 1/4 szklanka
oliwa 3 łyżki
jajko 1 szt
migdały 1/2 szklanka
morele 1/3 szklanka
gorzka czekolada 40 g
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki kakaowo-bakaliowe

Na początek musimy sparzyć i obrać migdały.

Gdy przestygną mielimy je jednak nie na bardzo drobno.

Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i solą.

Jajko ucieramy z cukrem, masłem orzechowym i oliwą na gładką masę.

Dodajemy mąkę z dodatkami i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Jeżeli masa nie będzie zwarta i lepka dodajemy jeszcze jedno jajko i miksujemy do połączenia składników.

Następnie dodajemy migdały, żurawinę, pokrojone w kosteczkę morele oraz posiekaną czekoladę, mieszamy.

Ciasto wykładamy na nieprzywieralną blachę tak aby miało około 1 cm grubości.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Gotowe kroimy ostrym nożem na kształt batoników.

Smacznego:)
Miał to być przepis na brownies z książki "Zdrowie na talerzu" jednak przerobiłam go na batoniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 28.08.2012 13:21
coś smacznego i słodkiego, tak lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak