Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z kurkami słodko - kwaśny po chińsko - warmińsku :)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt.
kurki 500 g
cebula 1 szt.
por (biała część) 1 szt.
papryka czerwona 1/2 szt.
papryczka chili 1 szt.
czosnek 6 ząbków
śmietana 300 ml
śliwki węgierki 10 szt.
makaron Conchiglie 400 g
oliwa do smaku
koper świeży do smaku
sos sojowy do smaku
imbir do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
tymianek do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
papryka zielona 1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z kurkami słodko - kwaśny po chińsko - warmińsku :)

Kurki oczyścić, umyć zblanszować. Mięso pokroić na kawałki ok. 3x1 cm. , włożyć do miski, przyprawić imbirem, pieprzem, solą, słodką papryką, ziołami, podlać sosem sojowym i oliwą, wymieszać i wstawić do lodówki. Cebulę pokroić w piórka, pora w plasterki, papryki w kosteczkę 1x1 cm. , papryczkę chilli posiekać, czosnek obrać i zmiażdżyć. Razem z kurkami wrzucić na dużą patelnię, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać oliwy, sosu sojowego i przyprawić; wymieszać i podsmażyć. Mięsko usmażyć oddzielnie na oliwie, dodać do grzybów, wymieszać, dodać przekrojone na pół węgierki, podgrzać. Ugotować makaron. Do mięsa z grzybami dodać śmietanę; mieszając zredukować. Podawać na makaronie posypane obwicie posiekanym koperkiem. SMACZNEGO.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 22.09.2012 10:56
super są te dania po warmińsku :)
mariel78 06.09.2012 23:12
pi?knie wygl?da i pewnie super smakuje
gusia1000 28.08.2012 00:35
Znakomitość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak