Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory w słoikach na zimę - do zupy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 10-12 kilo
słoiki półlitrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory w słoikach na zimę - do zupy

1/3 pomidorów umyć sparzyć wrzątkiem, wykroić twarde części, obrać ze skóry, przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Tak przygotowane pomidory włożyć do garnka z grubym dnem, gotować 30 minut i zmiksować na mus.

Pozostałe pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i powykrajać twarde części.

Pomidory wkładać ciasno do słoików (dla 2-3 osób spokojnie wystarczą słoiki 0,5 l, a dla dużej rodziny użyć 1-litrowych) i zalewać gorącym musem. Sloiki zakręcać (ale nie dokręcać), wstawić do kąpieli wodnej i pasteryzować - 30 minut od momentu zagotowania wody.

Gorące słoiki wyjmować, mocno dokręcać i stawiać do góry dnem, zostawić tak do momentu wystudzenia.

Tak przygotowane pomidory wystarczy potem tylko otworzyć i dodać do bulionu.

Jeżeli lubimy i robimy zupę z różnymi przyprawami (np. lubczykiem czy bazylią to możemy je również dodać do słoików, ale najlepiej będzie dodać świeże zioła w czasie przygotowywania zupy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak