Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 500 g
mięso mielone 500 g
pieczarki 400 g
cebula 1 szt
sól, pieprz do smaku
słodka śmietana 100 ml
mąka 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
woda
kostka rosołowa 1 kostka
kapusta młoda 1 główka
koncentrat pomidorowy 1 (mały)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba.
Do garnka wlać wodę i zagotować, posolić.
Włożyć kapustę i parzyć 10 minut.
Wyjąć kapustę, oddzielić liście.
Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić.
Pieczarki i cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do smaku.
Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku.
Na wierzch wrzucić kostkę rosołową. Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować. Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 24.04.2012 09:41
uwielbiam gołąbki;))
cukiereczek 26.02.2012 08:37
smaczne
ZEWA 28.05.2011 18:16
oj smaczne, a ja lubię gołąbki
ZEWA 28.05.2011 18:16
oj smaczne, a ja lubię gołąbki
Sarenka 27.05.2011 15:20
Bardzo smaczne.
Sarenka 27.05.2011 15:20
Bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak