Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczna zupa z pomidorów koktajlowych

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory koktajlowe (czerwone) 2 litry
ziarenka smaku 1 łyżka
śmietana 12% 3 łyżki
natka selera do smaku
ryż brązowy 2 (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczna zupa z pomidorów koktajlowych

Kroki postępowania

1
Gotujemy 2 woreczki ryżu brązowego naturalnego do miękkości.
/Taki ugotowany ryż możemy ugotować sobie dzień wcześniej, on może poleżeć w lodówce, żeby był gotowy do błyskawicznego użycia, albo wykorzystujemy świeżo po ugotowaniu./

Ryż ugotowany w woreczkach przepłukujemy. Otwieramy woreczki i wsypujemy zawartość do garnka.
Krok 1 - Błyskawiczna zupa z pomidorów koktajlowych foto
2
Pomidorki koktajlowe obieramy z ogonków i myjemy.
Na dwa woreczki ryżu potrzebujemy 2 litry pomidorków.

/Ponieważ w tym roku obrodziły, zresztą ich zawsze jest dużo, to taka sezonowa zupka jest u nas często i jest bardzo lubiana./
Krok 2 - Błyskawiczna zupa z pomidorów koktajlowych foto
3
Pomidorki blendujemy dokładnie. Z 2 litrów pomidorków wyjdzie niecałe dwa litry płynu.
Przelewamy zmiksowane pomidorki do garnka, w którym czeka nasz ryż, doprawiamy ziarenkami smaku lub solą i ziołami, pietruszką i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.
Krok 3 - Błyskawiczna zupa z pomidorów koktajlowych foto
4
Zupke nalewamy do talerza i możemy teraz dodać łyżeczkę śmietany i udekorować np. mrożoną natką selera lub pietruszki.

Smacznego.
Krok 4 - Błyskawiczna zupa z pomidorów koktajlowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 27.08.2012 14:18
lubię szybkie zupy i do tego dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak