Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta wersja sosu carbonara

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
jajko 1 szt
szynka 20 dag
śmietanka kremowa 200 ml
sól do smaku
olej do smażenia
pietruszka zielona 3 gałązki
parmezan 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta wersja sosu carbonara

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Drobno posiekać cebulę a następnie wrzucić na patelnię. Zeszklić delikatnie i dodać pokrojona w kostkę szynkę. Smażyć razem około 5 minut. Pilnować aby ani cebula ani szynka nie zbrązowiały.

Do miski wlać śmietanę- najlepiej 36% lub 30%, jajko i utarty parmezan- wymieszać i powoli wylewać na patelnię energicznie mieszając. Dorzucić drobno posiekaną natkę pietruszki lub bazylię.
Doprowadzić sos do wrzenia i najlepiej od razu polewać nim ugotowany makaron.
Nie nadaję się do odgrzewania ani przechowywania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak