Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik wyśmienity

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1 sztuka
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
jabłka 2 kg
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik wyśmienity

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki (byle jak). Wrzucamy je do dość głębokiej patelni, podlewamy odrobiną wody, słodzimy do smaku i podsmażamy, aż się rozpadną i woda wyparuje, na koniec dodajemy kasze mannę, mieszamy i wystawiamy z gazu.

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do utartej margaryny dodajemy połowę mąki, mieszamy dodajemy białka, delikatnie drewniana łyżką mieszamy, dodajemy druga połowę mąki i proszek do pieczenia i dalej mieszamy łyżką drewnianą, aż składniki się nie połączą. Masa jest bardzo rzadka.
Na blachę albo w naczyniu ceramicznym (ja mam prostokątne, które doskonale się sprawdza) wyłożonym papierem do pieczenia wlewamy większą część masy, no to rozkładamy jabłka i na wierzch pozostałą masę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40-50 min.
Studzimy
Po ostudzeniu polewamy lukrem
Składniki na lukier:

2 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

15 łyżek cukru pudru

W małym rondelku wszystkie składniki mieszamy i lekko podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
2 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

15 łyżek cukru pudru

W małym rondelku wszystkie składniki mieszamy i lekko podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika1968 26.08.2012 21:47
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak