Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z cukinii

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłko 1
gruszka 1
mięta 4 gałązki
galaretka pomarańczowa 1
woda 1 litr
cukier 3-4 łyzki
cukinia 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z cukinii

Kroki postępowania

1
Jabłko, gruszkę oraz cukinię bardzo dokładnie myjemy, miętę również przelewamy wodą. Wydrążamy gniazda nasienne z jabłka i gruszki, a następnie kroimy owoce w plastry.
Krok 1 - Kompot z cukinii foto
2
Zółta cukinia powinna być jak najmniejszych rozmiarów tak aby nie było konieczne wydrążanie środka -kroimy ją w cienkie plasterki. Z gałązek mięty obrywamy listki i razem z pokrojonymi owocami i cukinią przekładamy do garnka z wody - gotujemy 2-3 minutki.
Krok 2 - Kompot z cukinii foto
3
Następnie owoce i cukinie wyjmujemy z wywaru, a następnie do gorącego kompotu odrazu wsypujemy galaretkę i całość mieszamy tak długo aż się rozpuści, dosladzamy do smaku i pozostawiamy do wychłodzenia.
Krok 3 - Kompot z cukinii foto
4
Kompot przelewamy do dzbanka, można podawać z kostkami lodu.
Krok 4 - Kompot z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 26.08.2012 19:59
Napiłabym się takiego kompociku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak