Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka pszenna 1 szkl
cukier kryształ 1 szkl
woda 1/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
jabłka 3
cukinia 1
cukier 3 łyżki
galaretka agrestowa 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa

Kroki postępowania

1
Oddzielam żółtka od białek i ubijam białka z cukrem na sztywną pianę.
Krok 1 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto
2
Dodaję do piany żółtka, wodę oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Na niskich obrotach miksera mieszam ciasto biszkoptowe.
Krok 2 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto
3
Odlewam trochę ciasta do miseczki (ok. 5łyżek stołowych) i dodaję do niej kakao. Mieszam i wylewam w postaci długich paseczków na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja wykorzystuję blachę z piekarnika.
Krok 3 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto
4
Delikatnie wylewam białe ciasto na kakaowe paseczki, zaczynając od zalania pustych miejsc między ciastem kakaowym. Następnie wylewam resztę ciasta, cały czas posługując się łyżką, by kakaowe prążki się nie rozpłynęły pod białym ciastem. Ciasto piekę ok. 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175st.C.
Krok 4 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto
5
Jabłka i cukinię obieram ze skórki, usuwam z jabłek gniazda nasienne (z młodej cukinii nie trzeba). Cukinię trę na tarce o dużych otworach a jabłka kroję w niewielką kostkę. Duszę pod przykryciem z 2 łyżkami wody, aż jabłka się rozpadną (ok. 20minut). Następnie do gorącego nadzienia dodaję galaretkę agrestową i cukier (w przypadku słodkich jabłek nie jest konieczny, jeśli jabłka są kwaśne, słodzę do smaku).
Krok 5 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto
6
Gorące ciasto wyjmuję na bawełnianą ściereczkę, odrywam papier do pieczenia, a następnie odwracam ciasto paskami do dołu, by były widoczne po zwinięciu.
Krok 6 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto
7
Na ciasto biszkoptowe wykładam równomiernie lekko przestudzone jabłka z cukinią i galaretką, zwijam w roladę i mocno ściskam.
Krok 7 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto
8
Roladę zawijam w pergamin lub folię aluminiową i gdy będzie chłodna przekładam ją do lodówki na ok. 2-3 godziny, by masa stężała.
Krok 8 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto
9
Gotową roladę kroję ostrym nożem w ok. 1,5-centymetrowe kawałki i podaję. Ze względu na prążkowy wzór ciasta nie dekoruję z wierzchu ani cukrem pudrem ani polewą.
Krok 9 - Cukiniowo-jabłkowa rolada biszkoptowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 08.05.2013 06:51
Rolada pierwsza klasa :)
Dorota76 26.08.2012 18:33
ciekawy pomysł
stokrotka 26.08.2012 00:14
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak