Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik na razowym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
mąka razowa 1,5 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
masło 150 g
miód gryczany 3 łyżki
masa
żółtko jajek 7 szt
jajko 2 szt
cukier puder 1 szkl
masło 100 g
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
DODATKOWO:
białko 7 szt
twaróg 1 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: sernik na razowym spodzie

Z podanych składników zagniotłam ciasto na spód. Wstawiłam do zamrażarki i w tym czasie zrobiłam masę.

Żółtka (9sztuk) oddzieliłam od białek. Żółtka ubiłam z cukrem pudrem na puch. Do twarogu dodałam 2 białka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło. Wszystko dobrze zmiksowałam. Na koniec połączyłam żółtka z masą twarogową.

Blachę wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam ciastem. Wylałam na to masę serową.

Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam trochę cukru pudru. I wyłożyłam na masę serową.

Piekłam w 180 stopniach przez ponad godzinę.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 30.11.2012 08:29
ciekawy przepis
pierniczkowo 27.08.2012 10:50
świetny serniczek:)
adelajda 26.08.2012 14:52
moje ulubione ciasto!!!!
Rafał10 25.08.2012 19:35
spróbowałabym chętnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak