Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z cukinią i pieczarkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 2 sztuka
cebula czerwona 2 sztuka
pieczarki 25 dekagram
kiełbasa podwawelska 1/2 kilogram
boczek wędzony 20 dekagram
oliwa 3 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oregano świeże 1/2 łyżka
czosnek ząbki 2 sztuka
sól 1/2 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
ziele angielskie 3 sztuka
tymianek 1/2 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z cukinią i pieczarkami

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki lub piórka, pieczarkom odcinamy ogonki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych). Zapobiegnie to przypalaniu się końcówek. Na każdy patyczek nadziewamy po kolei składniki. Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu (na aluminiowej tacce!) do zrumienienia lub w piekarniku w 170 stopniach na funkcji grill z termoobiegiem przez 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.07.2016 09:53
smaczne szaszłyki
Malgorzata549 07.09.2013 10:58
fajny przepis
EmciaPichci 10.06.2013 12:00
takie szaszłyki mogłabym jeść non stop!
Magda60 03.12.2012 18:03
super smaczne
Rafał10 25.08.2012 19:38
Ale fajne :)
Konczi 25.08.2012 14:25
wyglądają apetycznie
malinka18 25.08.2012 12:59
a ja bym je nazwała szaszłyki dla zakochańców... to za sprawa tych ślicznych serduszek.pięknie!
ziutula
ziutula 25.08.2012 12:53
wygladają bardzo smacznie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak