Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem cukiniowo-brzoskwiniowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 kg
brzoskwinie 1 kg
cytryna 1 szt
cukier 1,5 kg
aromat 1 brzoskwiniowa

Przepis i sposób przygotowania na: dżem cukiniowo-brzoskwiniowy

Cukinię umyłam, obrałam i wyjęłam pestki. Pokroiłam na mniejsze kawałki (powinno być ich 2 kg).

Dojrzałe brzoskwinie (użyłam tzw "ufo") obrałam i wypestkowałam i pokroiłam na ćwiartki.

Do garnka wrzuciłam owoce i cukinię. Gdy się chwilę podgotowały zmiksowałam blenderem. Dosypałam cukier, aromat i sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Gotowałam ciągle mieszając aż dżem zaczął gęstnieć.

Gorący dżem przełożyłam do czystych słoiczków i zakręciłam.

Pasteryzowałam około 10 minut (ten etap można pominąć;))

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 29.08.2012 20:39
dziekuję :)
jola1508 29.08.2012 20:32
super!!!! takiego nie robiłam...
pierniczkowo 28.08.2012 10:40
ciekawe, musi być smaczny:)
Monika78 25.08.2012 13:34
nigdy nie używałam cukinii do takich przetworów, muszę koniecznie wypróbować, wygląda super i na pewno świetnie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak