Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem ze szparagów z parmezanem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi 2 pęczki zielonych
cebula 1 mała
czosnek 2 ząbki
bulion 2,5 szklanki
śmietana kremówka 1 szklanka
kolendra 10 listków
masło 3 łyżki
oliwa 4 łyżki
parmezan starty 0,5 szklanki
bazylia 10 listków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krem ze szparagów z parmezanem

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki i poddusić razem na maśle, posolić i popieprzyć.
Od szparagów odkroić twarde końcówki i obrać. Główki szparagów odciąć i ugotować około 2 min we wrzątku, przecedzić i odstawić na bok. Łodygi gotuję na 2,5 szklanki bulionu do miękkości (ale nie rozgotować).
Do bulionu ze szparagami dodać cebulkę z czosnkiem i przelać cały tłuszcz który pozostał na patelni. Dodać liście bazyli i kolendry, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i oliwę z oliwek. Wszystko razem zblędować ale nie bardzo dokładnie.
Dodać końcówki szparagów, śmietanę kremówkę i parmezan, wymieszać wszystko łyżką lekko podgrzewając ale nie zagotowując !!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 30.08.2012 10:07
musi być smaczne
miszelka 27.08.2012 20:26
muszę wypróbować :)
Monika78 27.08.2012 13:13
uwielbiam szparagi.. na pewno wyprobuje przepis na zupe
Anna169Hosz 27.08.2012 11:00
Smaczny.
adelajda 25.08.2012 16:29
pychotka !
przejs 25.08.2012 08:45
ale pycha!
stokrotka 24.08.2012 22:31
fajny przepis
Konczi 24.08.2012 21:16
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak