Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

. placki
ziemniaki 0,5 kg
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki stołowe
mąka ziemniaczana 2 łyżki stołowe
cebula 1 sztuka
sól
pieprz
olej do smażenia
. .
. gulasz
mięso wieprzowe 25 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
mąka pszenna 2 łyżki stołowe
ogórki kiszone 3 sztuki
bulion warzywny 1/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat
pieprz
sól
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku

Kroki postępowania

1
Cebulę zeszklić na patelni. Dodać do niej mięso pokrojone w małe części. Resztę składników na gulasz pokroić w kostkę. Ząbki czosnku poszatkować i dodać do reszty. W połowie szklanki (może być nawet mniej) rozpuścić kostkę rosołową, po czym dodać do składników w garnku/patelni. Przyprawić niewielką ilością papryki słodkiej, soli i pieprzu. Można również dodać 2 łyżki mąki pszennej dzięki czemu gulasz będzie gęstszy. Dusić przez 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aby nie przywarło do spodu garnka/patelni.

*na zdjęciu możecie dojrzeć jeszcze marchew, jednak nie polecam jej dodawać - nadała gulaszowi dość dziwny smak
Krok 1 - Placki po węgiersku foto
2
Placki ziemniaczane razem z cebulą zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Jeśli ktoś ma dobry mikser lub blender można zmiksować - wyjdzie to samo. Dodać jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać dokładnie wszystko ze sobą.

Nalać na patelnię olej i poczekać aż się rozgrzeje. Nałożyć masę na rozgrzany olej i uformować okrągłe placuszki lub półokrągłe - według uznania.
Krok 2 - Placki po węgiersku foto
3
Na usmażone placki nałożyć gulasz.
Krok 3 - Placki po węgiersku foto
4
Tak to wygląda. Można dodać ketchup jak ktoś lubi :)
Krok 4 - Placki po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 10.03.2014 18:12
Uwielbiam takie placki.
smakołyk 19.02.2014 17:37
Kaloryczne, ale co tam... :)
anusq18
anusq18 07.02.2014 17:39
aż mnie naszła ochota na takiego placka
IZABELA29 01.02.2014 10:02
lubię takie dobrze doprawione
Lukrecja29 15.01.2014 11:16
Zdecydowanie moja ulubiona wersja placków ziemniaczanych!
norweska20 06.12.2013 20:01
często robię
Aleksandra/Olcia 03.11.2013 17:01
ale apetyczne
as28 27.10.2013 10:31
mniam mniam
magdziorka6 30.05.2013 10:47
jedzonko jak się patrzy
Goya 25.05.2013 21:29
wygląda smakowicie
reniatka 27.03.2013 10:56
uwielbiam takie placki
AURELKA 26.03.2013 20:06
smakowite jedzonko
ben-ka 09.03.2013 09:22
placki z gilaszem.....marzenie.
matesko 08.03.2013 15:37
bardzo lubię
Marlenka.S 07.03.2013 21:01
super przepis
KasiaK90 02.03.2013 09:26
uwielbiam,ale bym teraz zjadła :)
Bernadeta1 04.12.2012 00:42
dawno nie robiłam a uwielbiam,pyszny
Jodaj 19.09.2012 10:40
mniam , zjadła bym :)
Elżbieta17 03.09.2012 08:23
robię podobne - są pyszne- polecam:)
adelajda 26.08.2012 07:29
pycha !
Aneta41 25.08.2012 18:25
lubię zdecydowany smak i kuchnię węgierską
fijolek91 24.08.2012 14:35
super:)
Marcin Vw1 24.08.2012 09:41
PYCHOTA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak