Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitna zupa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 0,5 kg
seler 1 szt
marchewki 2 szt
pietruszka 2 szt
por 1 szt
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa

Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać warzywa i wrzucić do garnka z porcją rosołową i gotować rosół. Żółtka ubić z czterema łyżkami śmietany, do tego wlać trochę gorącego bulionu, dokładnie wymieszać i całość wlać do rosołu. Zupę podawać w bulionówkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 29.08.2012 16:55
fajny przepis, muszę wypróbować :)
Emiliozo 26.08.2012 19:05
1. Wywar gotuję do czasu aż warzywa będą miękkie. 2. Po dodaniu nie gotować, bo żółtko się zetnie. 3. Ja zalewam pełny garnek, ale to zależy ile chcesz mieć zupy. Jak chcesz mieć bardziej aromatyczny rosół zalej tylko tak, aby woda przykryła porcję rosołową. 4. Jak gotuję się porcja, na spokojnie zabieram się za czyszczenie, obieranie warzyw. Jak je przygotuje wtedy je dorzucam do rosołu. Powiedzmy po około 15 minut, ale tutaj nie trzeba być tak dokładnym z czasem. Możesz wrzucić również nawet po 30 minutach.
SmacznaPyza 23.08.2012 21:34
i jeszcze jaką ilością wody zalać porcje rosołowe? po jakim czasie gotowania porcji dodać warzywa?
SmacznaPyza 23.08.2012 21:33
ile czasu gotować wywar? czy po dodaniu żółtek dalej gotować?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak