Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokodyle oczy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
suszone morele 8 sztuk
masa
mleko 1/2 l
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
masło 1 kostka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
masło 3 łyżki
margaryna 1/4 kostki
kakao 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
woda 2 łyżeczki
powidła śliwkowe 1 lub wiśniowe

Przepis i sposób przygotowania na: Krokodyle oczy

CIASTO KRUCHE: Przesianą mąkę łączymy na stolnicy nożem z miękką i ciepłą margaryną. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy siekając nożem. Dodajemy żółtka i ręką wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde lub sypkie dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany. Po dokładnym wyrobieniu dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy ręką, aby kakao połączyło się z ciastem. Ciasto jasne wałkujemy i przy pomocy wałka wykładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wymiarach 23 x 35 cm. Ciasto ciemne dzielimy na połowę. Każdą część znowu na połowę, do momentu aż uzyskamy 32 kawałki ciasta. Z tych kawałków ciasta formujemy 32 kulki. Do każdej kulki wkładamy suszony kawałek moreli (każdą morelę kroimy na 4 kawałki, uzyskamy w ten sposób 32 kawałki). Na wyłożone w formie jasne ciasto wykładamy powidła wiśniowe oraz ciemne kulki w równych odstępach. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 C i pieczemy ok. 35 - 40 min.
MASA: Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z rozpuszczonymi mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po 1 łyżce zimnej masy. Po utarciu na puszystą jednolitą masę wykładamy na upieczone zimne ciasto z kulkami. Wyrównujemy wierzch ciasta.
BISZKOPT DO NAKRYCIA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy w krótkich odstępach czasu na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę roztrzepując ją po całej powierzchni i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 C ok. i pieczemy ok. 15 - 20 min. Upieczonym biszkoptem nakrywamy ciasto.
POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Wszystko dobrze mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wszystko zagotowujemy na bardzo wolnym, ogniu. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto możemy również udekorować wedle uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 16.02.2014 15:04
na smaczne wyglądają
dorotka0000025 31.12.2013 10:33
fajny pomysl
Malgorzata549 20.10.2013 12:36
ciekawa nazwa i ciekawy przepis
Kasia36 02.08.2013 21:52
Ciekawa nazwa. Ładnie wygląda.
jeta72 12.07.2013 08:34
fajniutkie :-)
IwonaKa 15.06.2013 00:13
świetny przepis,chętnie skorzystam
pierniczkowo 11.05.2013 12:07
wkrótce będzie dużo lepiej :)
IZABELA29 10.05.2013 15:57
gdybyś miała wyraźniejsze zdjęcia było by ok
Bernadeta1 23.03.2013 01:16
wygląda pysznie
dodi 06.03.2013 15:03
Przepis rewelacyjny. Super Do ulubionych od razu.
MAR3STA 10.02.2013 18:22
znakomite ciasto
ONY_za_kare 04.02.2013 10:09
super :)
sara1 09.01.2013 11:12
pomysłowe i ciekawe ciacho
Poison1988 25.11.2012 15:05
rany ale pychota :) fajnie wygląda :)
olkaaa 15.11.2012 08:53
muszę spróbować
cooleczka 10.11.2012 20:29
fajne :)
reniatka 08.11.2012 15:02
wow swietne!!!
misia53 04.11.2012 22:30
faktycznie, świetnie wygląda!
fictor123 30.10.2012 16:04
ale fantastyczne
babajaga1969 07.10.2012 15:37
należą ci się oklaski nie tylko za pyszny efekt końcowy, ale też za dokładny przepis
gosia1988 03.10.2012 21:26
pomysłowe
pierniczkowo 19.09.2012 12:05
dzięki:) cieszę się, że wyszło:)
Ewelina38 18.09.2012 20:25
czy te oczy mogą kłamać..... pyszne ciasto, robiłam je na miniony weekend i świetnie wyszło :)
Izka192 14.09.2012 19:07
fajna nazwa
Wacław 10.09.2012 09:37
apetyczne ciacho !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak