Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyk z kulkami mięsnymi i warzywami z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i sosu z kiełków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z indyka 500 g
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
sól
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 250 g
cebula 2 sztuki
ziemniaki 1 kg
kiełki lucerny garść
jogurt naturalny 100 g
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyk z kulkami mięsnymi i warzywami z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i sosu z kiełków

Mięso mielona mieszamy z musztardą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem, formujemy małe kuleczki (na szaszłyki).
Paprykę, pieczarki i cebule kroimy na kawałki,
Na patyczek do szaszłyków nabijamy kolejno mięso, paprykę, cebulę, pieczarkę.
Ziemniaki myjemy , kroimy na ćwiartki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem, wykładamy na jedną stronę a na drugą szaszłyki.
Pieczemy rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z lekko posiekanymi kiełkami, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak