Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem

Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • kawa rozpuszczalna

    3 lyzki
  • cynamon

    0,5 lyzeczki
  • sól

    0,5 lyzeczki
  • cukier waniliowy

    1 lyzki
  • proszek do pieczenia

    3,5 lyzeczki
  • masło

    3/4 kostki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • jaja

    2 male
  • papilotki

  • aromat rumowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najlepiej aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Maslo calkowicie rozpuscic, przestudzic. Jaja rozklocic. Pol szklanki mleka lekko podgrzac (np. na 30 sekund) i rozpuscic w nim 3 lyzki kawy. Dobrze rozgrzac piekarnik, do 200 stopni. Suche skladniki dokladnie wymieszac. W osobnej misce, polaczyc wszystkie mokre sklaniki i dobrze wymieszac. Polaczyc skladniki plynne z suchymi, krotko wymieszac. Foremki wylozyc papilotkami, lub wysmarowac tluszczem i posypac maka. Nakladac ciasto do foremek, na 3/4 wysokosci, w kazdy srodek babeczki, wcisnac po jednym daktylu. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach. Wykalaczka sprawdzic, czy muffinki sie upiekly. Po upieczeniu wszystkich muffinek (wyszly mi 24 sztuki) przygotowac lukier. Kawe rozpuszczamy w niewielkiej ilosci goracej wody, po czym dodajemy olejek rumowy, szklanke cukru i enegricznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy muffinki i czekamy do zastygniecia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

28.12.2015 21:04
dawno nie robiłam

[email protected]

08.08.2013 09:16
musi być smaczne :)

wedith1

21.02.2011 19:49
Ach jak ja lubię te Twoje muffinki...:)

eli_555

07.02.2011 21:56
pychotki

SmacznaPyza

01.09.2010 09:37
fajne połączenie, chyba muszę znowu upiec muffinki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat