Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na wywarze grzybowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby suszone 3 dkg
woda 1 litr
żur 1/2 litra
jaja 2
kostka grzybowa
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziela angielskiego Prymat 4
pieprz 4
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na wywarze grzybowym

Grzyby czyścimy i zalewamy wodą. Zostawiamy na całą noc. Przygotowane grzyby przelewamy do garnka i gotujemy w tej samej wodzie. Do grzybów dodajemy wszystkie przyprawy i zioła prócz jajek i żurku. Pod koniec gotowania wlewamy żurek, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Do talerzyka dajemy jajko pokrojone na pół i zalewamy ugotowanym żurkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 14.10.2013 07:43
bardzo smaczne
mirosława4 29.09.2013 18:21
smaczny :)
junox 11.07.2013 10:34
uwielbiam taki żurek
barbara11561 28.03.2013 18:44
świetny,bardzo lubię taki
romanrafal
romanrafal 09.02.2013 09:34
świetny
IZABELA29 29.10.2012 09:04
aromatyczna i zapewne pyszna...
ben-ka 29.10.2012 08:23
na wywarze z grzybów nie gotowałam.
Wafelek2601 24.10.2012 09:39
Pyszny
Wacław 22.08.2012 08:03
pycha,jedna z ulubionych zup
RenataZ-et 21.08.2012 14:13
Super
Łukasz15 21.08.2012 11:31
bardzo lubię żurek z grzybkami
Agnieszka91 20.08.2012 12:54
pychota
halina17 20.08.2012 12:03
Taki żurek jest bardzo smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak