Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka Sarenki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
rosół 2-3 szklanki
cebula
jabłko 3-5
1 lyzka wodu rozpuszczona w 2 lyzkach wody
czosnek glówka
olej do smażenia
żurawina
wino białe wytrawne 2-3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka Sarenki

Szybke obwiazac nicia z kawalkiem sloniny i natrzec przyprawami. Pozostawic w lodowce na co najmniej dobe. Podsmazyc, rumieniac z kazdej ze stron, po czym przelozyc do rondla, zalac rosolem i winem, dodac cebule i przyprawy, gototwac ok 1,5 godz na srednim ogniu, przewracajac mieso co jakis czas. Przygotowac jakbla, nie obierac, przekroic na pol i wydrazyc srodek. W srodek wlozyc dzem i posypac majerankiem. Na forme do pieczenia wylac niewielka ilosc oleju. Wyjac szynke i wlozyc do formy. Szynke polac wywarem z garnka. Obrac zabki czosnku, pokroic w cienkie plastry i wylozyc na szynce, posypac majerankiem. Podpiec do zarumienienia czosnku, wyjac, ulozyc jablka dookola szynki i calosc polac plynnym miodem. Zapiekac dodatkowe 40-50 minut w 180 stopniach, co jakis czas podlewajac wytworzonym sokiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 13.04.2012 08:41
znakomite mięsko
ewaa 11.11.2011 17:44
super
FAFIK 10.05.2011 22:03
Piękny- już mi się jeść chce!
PaniMISIOWA 30.03.2011 16:32
wspaniała!
banditka 31.01.2011 07:04
swietnie sie prezentuje
Jolanta40 11.01.2011 10:43
super
bernika 11.09.2010 11:52
rewelacyjna!
SmacznaPyza 01.09.2010 09:35
piękny, porządny kawał mięsa - o niebo lepszy od sklepowej wędliny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak