Ciasto z kruszonką

Ciasto z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • cukier

    10 dag
  • margaryna

    10 dag
  • jajka

    2 szt.
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdze ucieramy z łyżką cukru i łyzką ciepłego mleka. Do przesianej mąki do dołeczka wlewamy drożdze i czekamy aż się \"wyruszają\". Margarynę rozpuszczamy ,mleko podgrzewamy . Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką. Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

08.10.2016 18:02
Ta kruszonka mnie kusi.

Malgorzata549

13.10.2014 14:08
pysznie pomysł do kawy :)

Grażyna13

01.10.2014 21:53
Co za pyszności :)

Grażyna13

17.09.2014 22:00
super przepis :)

Grażyna13

10.09.2014 21:48
ciekawy przepis :)

Grażyna13

01.07.2014 18:19
Ale to pyszne :)

Grażyna13

29.06.2014 22:44
co za pyszności :)

Grażyna13

22.06.2014 22:03
Podoba mi się :)

Grażyna13

19.06.2014 09:24
Oj, lubię takie :)

romanrafal

04.06.2014 18:56
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat