Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makrela pieczona

5.0
(125)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba:

makrela 2 sztuki

Marynata:

czosnek 2 ząbki
pietruszka zielona 4 łyżeczki
pomidory suszone 4 sztuki
olej 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

masło
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela pieczona

Z podanych składników robimy marynatę i dokładnie mieszamy. Z ryb odcinamy głowy. Następnie je myjemy i solimy w środku oraz na wierzchu. Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony).

W nacięcia wkładamy po ok. 1 łyżeczki masła. Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty. Układamy na papierze do pieczenia i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty.

Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniach (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 12.01.2024 21:05
Makrela wyszła przepyszna z tego przepisu
gusia1000 06.11.2012 19:41
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak