Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

egzotyczny sernik

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanka
roztopiona margaryna 1 kostka
sok z limonki 1 łyżka
skórka z limonki 1 łyżeczka
Masa serowa
cukier 0,75 szklanki
jogurt grecki 2 łyżki
sok z limonki 1 łyżka
jajko 3 szt
skórka z limonki 1 łyżeczka
syrop z mango 0,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 łyżki
ekstrakt waniliowy 1,5 łyżeczki
sól
puree
mango z syropu 0,5 puszki
żółtko jajek 1 szt
cukier 3 łyżki
DODATKOWO:
płatki czekoladowe 3 kulki
ser biały 0,5 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: egzotyczny sernik

Kroki postępowania

1
Płatki rozdrabniamy w malakserze, dodajemy resztę składników ciasta i miksujemy do połaczenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy cistem (nie natłuszczamy wcześniej blaszki). Piekarnik nagrzewamy do 175 st i wkładamy na 10 min nasze ciasto. Po tym czasie spód wyciągamy, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 st.
Krok 1 - egzotyczny sernik foto
2
Ser miksujemy z cukrem, mąką, sokiem i skórką z limetki, jogurtem, syropem, ekstraktem oraz szczyptą soli, dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.
Mango, cukier i żółtko miksujemy na puree.
Na ostudzone ciasto wykładamy dżem z owoców egzotycznych (ja dałam dzem z papai, mango i marakui), na to wylewamy masę serową, na wierzch delikatkie wlewamy puree z mango (możemy zrobić dowolny wzorek).
Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową, wkładamy do większej blaszki, do której wlewamy wrzącą wodę.
Wszystko wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1,5h w temp 150 st ( po połowie czasu piekarnik należy otworzyć na ok 10 min i ponownie zamknąć).
Krok 2 - egzotyczny sernik foto
3
Po 1,5h piekarnik należy wyłączyć, drzwixczki lekko uchylić i tak ostudzić sernik. Ostudzony wkładamy na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krok 3 - egzotyczny sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 28.08.2013 21:02
bardzo ciekawy
Bernadeta1 02.01.2013 00:56
Jest tyle przepisów na serniki a mimo to ten przepis mnie zachwycił,uwielbiam serniki
BeataJ 19.08.2012 21:05
sernik jest wyjątkowo puszysty i wilgotny, a przy tym ma niesamowity smak i aromat :)
Renata22 19.08.2012 14:05
jako sernikomaniaczka Twojemu wypiekowi mówie TAK!
treonina 19.08.2012 00:38
wspaniałe!
K&J 18.08.2012 22:56
serniki wymiatają, a takiego jeszcze nie jadłam!
Agnieszka91 18.08.2012 22:02
uwielbiam serniczki
wojtek5 18.08.2012 21:46
pycha
tessinka 18.08.2012 21:39
muszę spróbować bo już mi ślinka cieknie mniam
octo 18.08.2012 21:36
napewno egzotycznie smaczny
sylwia / sytofala 18.08.2012 21:35
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak