Wiosenna zupka z kasza

Wiosenna zupka z kasza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół

    2 litry
  • sredniej wielkosci marchewka

    4-5
  • korzeń pietruszki

  • ziemniaki

    4 duze
  • mrożony zielony groszek

    0,5 szklanki
  • twardsza czesc kapusty pekinskiej

    0,5 glówki
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • natka pietruszki

  • czosnek

    2-3 zabki
  • liść laurowy

    2
  • sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek.

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wrzacego rosolu wrzucamy listek laurowy i przyprawiamy do smaku. Wrzucamy kolejno: pokrojona w kostke cebule, pokrojone w kostke ziemniaki, pokrojone w kostke marchewki oraz korzen pietruszki. Gotujemy ok 10 min, po czym wrzucamy pokrojona w paski lodyge selera oraz poszatkowana, grubosci ok 1-1,5 cm kapuste. Gotujemy nastepne 20 minut, po czym wrzucamy przeplukana kasze, listek laurowy i groszek, w razie potrzeby doprawiamy. Po ok 10 minutach wrzucamy pokrojony w kostke czosnek i pokrojona natke pietruszki. Wylaczamy palnik i zostawiamy garnek pod przykryciem, tak by kasza nam calkowicie speczniala, ale sie nie rozgotowala. Kapusta pekinska, nadaje zupce lekko slodkawy smak. Jest delikatna, tak ze rozplywa sie w ustach. Zdjecie jest jednym, z moich pierwszych, stad ta kiepska jakosc.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zbysio

08.09.2011 08:11
oooooooo

Ewa104

29.10.2010 14:39
Ja chcę wiosnę i taką zupę!

SmacznaPyza

31.08.2010 10:50
jarzynowa, w sam raz dla mnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat